19.9.14

Berberian Sound Studio (2012)


          Το 1976 ανυποψίαστος κακομοιράκος Εγγλέζος μηχανικός ήχου (Toby Jones), που είναι ίδιος ο Droopy , καλείται στην Ιταλία από εταιρεία παραγωγής ταινιών, να επιμεληθεί τον ήχο της επόμενης ταινία τους "Il Vortice Equestre". Δεν ήξερε δεν ρώταγε; Τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμενε στο κλειστοφοβικό στούντιο ήχου Μπερμπεριάν (Αρμένης), οι Ιταλοί είναι λωποδύτες (ούνα ράτσα, ούνα φάτσα) και η ταινία είναι τρόμου. Ο Droopy ζει αυτόν τον τρόμο μαχαιρώνοντας καρπούζια, ακούγοντας συνέχεια κραυγές πόνου και αγωνίας, βλέποντας επαναλαμβανόμενες σκηνές βασανιστηρίων και με τον παραγωγό να επιμένει ότι δεν είναι ταινία τρόμου.
"Είναι γλύκα, είναι μέλι, τα καρπούζια του Βαγγέλη"

          Μόνος ανάμεσα σε ιδιότροπους και αγενείς ξένους, μακρυά από την μαμά του, η ανασφάλεια και το άγχος του μετατρέπεται σε εφιάλτες και ούτε τα γράμματα στην αγαπημένη του μητέρα μπορούν να σταματήσουν τους εφιάλτες να μετατραπούν σε παράνοια, ίσως αν έβαζε τον αντίχειρα στο στόμα του να ένιωθε κάπως καλύτερα, το Ιταλικό δάκτυλο που πιπίλησε δεν τον βοήθησε, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, Εγγλέζος είναι (απαράδεκτο σεξιστικό και ρατσιστικό αστείο).
"Τι είπες ρε τζιτζιφιόγκο;"

          Το μότο της ταινίας θα μπορούσε να είναι αυτό, "μην τη δεις, άκουσέ την" μιας και παρακολουθούμε από κοντά το ντουμπλάζ και το μοντάζ ήχου της ταινίας μέσα στην ταινία, χωρίς να δούμε ούτε μία σκηνή (της ταινίας μέσα στη ταινία). χωρίς να δούμε ούτε μία σκηνή
          Πριν το The Duke of Burgundy ο Peter Strickland είχε κάνει το Berberian Sound Studio, μία εναλλακτική καμμενιά / ψυχολογικό θρίλερ, που σου δείχνει με ωραίο τρόπο πως γινόταν το μιξάζ στα σπαγγέτι χόρορ, αλλά με επίσης ωραίο τρόπο δεν σου δείχνει πολλά άλλα, με αποτέλεσμα όταν τελειώσει να ξύσεις το κεφάλι σου με απορία. Εμένα μου άρεσε αλλά δεν την προτείνω ελαφρά την καρδία.

Το τρέιλερ

Οι όλες ωραίες αφίσες


 "Do you speak English?" - "No"
(Αυτή δεν είναι η Τόνια Σωτηροπούλου;)

Η μουσική κάνει καλό στα φυτά

 "Cazzo! CAZZO!"

 "Τόσες μέρες στην Ιταλία, ούτε μία μακαρονάδα δεν έφαγα"

Τίτλοι αρχής του Il Vortice Equestre

Οι αφίσες του Il Vortice Equestre


"Δυαράκι"

2 σχόλια: