17.1.15

Father's Day (2011)


          Το Φάδερς ντέι ξεκινάει δυνατά (συνεχίζει δυνατά και τελειώνει δυνατά) και μπαίνει κατευθείαν στο ψητό (ή μάλλον στο ωμό). Βλέπουμε ένα χοντρό ονόματι Κρις Φάκμαν (;), που είναι γνωστός με το χαϊδευτικό "Φάδερς ντέι κίλερ" επειδή βιάζει και σκοτώνει πατεράδες (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά), να τεμαχίζει το πιο πρόσφατο θύμα του, να το τρώει και μετά να πηδάει το κομμένο κεφάλι του άτυχου πατέρα (γιατί μετά από ένα γεύμα θες μία πίπα να χωνέψεις). Μέχρι που κάνει ντου ο Έιχαμπ και σαν άλλος Σνέικ Πλίσκιν (πειρατικό άι πατς, δερμάτινο παλτό, αξουρισιά) καταδιώκει και σκοτώνει τον Φάκμαν. Όμως συλλαμβάνεται, μπαίνει φυλακή για μία δεκαετία και κάπου εκεί τελείωνει η ταινία (χα! όχι, πλάκα κάνω).
(Σνέικ καράφλιασες;)

          Ο Έιχαμπ όταν ήταν μικρός είχε δει μπροστά στα μάτια του το βιασμό και φόνο του πατέρα του από τον Φάκμαν, προσπάθησε να τον σταματήσει αλλά του στοίχησε το μάτι του (όλα αυτά τα βλέπουμε κι εμείς και δεν είναι καθόλου ευχάριστα). Ο μικρός Έιχαμπ κατέληξε στα χέρια ενός ιερέα και η αδερφή του (έχει αδερφή) σε ορφανοτροφείο καλογραιών. Τότε ορκίστηκε να εκδικηθεί για τον πατέρα του και εκπαιδεύοταν από τότε για τη στιγμή που μόλις είδαμε.

          Τα χρόνια πέρασαν και βλέπουμε τον Τουίνκ, ένα 16χρονο πουστράκο που παίρνει πίπες σε γέρους για 5 δολάρια και μετά τους πλακώνει στο ξύλο μαζί με τον κολλητό/νταβατζή του για να τους κλέψει τα υπόλοιπα, να γίνεται μάρτυρας του βιασμού και φόνου του πατέρα του. Ορφανός πλέον καταλήγει και αυτός στα χέρια ενός νεαρού ιερέα, του Τζον, που τυχαίνει να είναι πνευματικό παιδί του ιερέα που είχε μεγαλώσει τον Έιχαμπ. Μαθαίνοντας τι συνέβη στον Τουίνκ ο παππούς ιερέας λέει στον Τζον να βρει τον 'Ειχαμπ (που αφού αποφυλακίστηκε, αποσύρθηκε σε μία καλύβα κάπου στην άκρη του πουθενά) και να του πει ότι ο Φάδερς ντέι κίλερ επέστρεψε και είναι πιο καυλωμένος από ποτέ.
"Τσιμπουκάκι, πισωκολλητό, ελεύθερα πιασίματα"

          Ο Έιχαμπ επιστρέφει και πάει να βρει την μικρή αδερφή του, η οποία έχει γίνει στριπτιζού (από καλόγρια) και όλως τυχαίως είναι φίλη με τον Τουίνκ που διψάει και αυτός για εκδίκηση. Η απομίμηση του Σνέικ Πλίσκιν, το νεαρό πορνίδιο και το παπαδοπαίδι  αποφασίζουν να κυνηγήσουν μαζί τον Φάκμαν που στο μεταξύ έχει απαγάγει την αδελφή του Έιχαμπ. Θα καταφέρουν να την πάρουν (από) πίσω; και αν ναι σε τι κατάσταση; Γιατί ο Φάκμαν δεν πέθανε; και πως επέστρεψε μετά από τόσα χρόνια; Μήπως δεν είναι ένας απλός ψυχανώμαλος, σχιζοφρενής, κανίβαλος, βιαστής, σίριαλ κίλερ;
"Όχι ρε μαλάκες, δεν είμαι ένας απλός ψυχανώμαλος,
σχιζοφρενής, κανίβαλος, βιαστής, σίριαλ κίλερ"

          Το ένα σεναριακό τουίστ υποδέχεται το άλλο και μετά από ένα σημείο ξεφεύγει το πράγμα και γίνεται τελείως σουρεάλ. Δεν ξέρω κι εγώ πόσους αντρικούς βιασμούς και πόσα βυζιά και κώλους είδα (πολλές σκηνές είναι σε στριπτιζάδικο). Πόσους τεμαχισμούς, πόσα άντερα και πόσο αίμα με τον κουβά έπεσε. Προσθέστε τις σκηνές δράσης με τους ίδιους να κάνουν τα επικίνδυνα σταντς, τον ευνουχισμό από δόντια (σκηνή που θα αργήσω να ξεχάσω), το βασανισμό πουτσοκέφαλου (κι αυτή τη σκηνή θα αργήσω να ξεχάσω), τη νεκροφιλία, την αιμομιξία, την προσβλητική βλασφημία (όχι για μένα), τα πράκτικαλ εφέκτς, το χιούμορ, τις ατάκες που πετάνε οι πρωταγωνιστές και όλα αυτά με μία 70'ας-80'ας γκράιντχάουζ αισθητική τύπου Ματσέτε και Χόμπο και έχεις ένα φουλ εξπλοϊτέισον που δεν του λείπει τίποτα.
"Είσαι σίγουρος ότι δε μου λες μαλακίες;"

          Τη διανομή της ταινίας την ανέλαβε η Τρόμα και παίζει να είναι η καλύτερη επιλογή της (μαζί με το Δε Τέηντ, θα το παρουσιάσω κι αυτό σύντομα) από την εποχή του Πούλτριγκάιστ. Οι ταινίες της Τρόμα είναι μία κατηγορία από μόνες τους, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το να κατατάξεις το Φάδερς ντέι μόνο σε αυτήν την κατηγορία θα το αδικούσε. Θεότρελο σενάριο με χαμηλό προϋπολογισμό αλλά πολύ ανώτερη ποιοτικά από τις περισσότερες Τρόμα κυκλοφορίες, το ότι πέτυχαν αυτό το αποτέλεσμα με μόλις 10.000 δολάρια είναι απίστευτο.
"Με πόσα; Δε βλέπω Μπι μούβιζ, για ποια με πέρασες;"

          Η παραγωγή της ταινίας είναι της Άστρον-6, μίας παρέας έξι καμμένων που γράφουν, σκηνοθετούν, πρωταγωνιστούν και τέλος πάντων τα κάνουν όλα μόνοι τους. Το Φάδερς ντέι είναι η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους που κάνουν (η πρώτη είναι το Μάνμποργκ) και η τρίτη (και ας ελπίσουμε όχι τελευταία τους) είναι το Δι Έντιτορ, ένας φόρος τιμής στα τζιάλο (που είναι και της μόδας τώρα τελευταία) που μέχρι στιγμής μόνο καλές κριτικές έχει πάρει. Μάλιστα αυτή τη φορά είχαν στη διάθεσή τους το αστρονομικό ποσό των 130.000 δολαρίων και καταφέραν να έχουν και γνωστά ονόματα στο καστ όπως τον καλτ Ούντο Κιέρ, την Παζ Ντε Λα Χουέρτα και τον Λόρενς Χάρβει. Ανυπομονώ να κυκλοφορήσει.

Το τρέιλερ που το αδικεί

Το τίζερ τρέιλερ που δεν το αδικεί

Η ωραία αφίσα

Κι άλλη ωραία αφίσα

(Η απομίμηση του Σνέικ Πλίσκιν, το παπαδοπαίδι και το αρσενικό πορνίδιο)

(Και η αδερφή του Έιχαμπ)

"Η αδερφή μου;"

(Αίμα με τον κουβά)

"Παιδιά δεν έχουμε λεφτά για κασκαντέρ, είστε ασφαλισμένοι;"

(Player Select)

"Και θα του ρίξω μία στα αρχίδια, να έτσι"

(Μία συνηθισμένη μέρα στη δουλειά)

"Ένα φιλάκι μόνο σου ζητώ"

"Είμαι καλά!"

(Τι έγινε τώρα;)

(Α ναι..)

(Καυλώνεις)

(Ξεκαυλώνεις)

(Μπερδεύεσαι)

"Τρία στα τρία, και λίγο του είναι"

10 σχόλια:

  1. γάμησες πάλι!!
    Ερώτηση: είναι πιο πολύ slasher ή splatter;
    Παίζει σημασία για να ξέρω τι ξύδι θα ξεράσω μετά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φχαριστώ! νιώθω περίφανος που κατάφερα να γαμήσω πάλι, θέλω να αφιερώσω αυτό το γαμήσι στους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου και με στήριξαν, που πίστεψαν σε μένα και όταν μου έπεφτε ήταν εκεί να μου την σηκώσουν, σας ευχαριστώ πολύ, χωρίς εσάς δεν θα είχα καταφέρει να ολοκληρώσω αυτό τον άθλο, δεν λέω ονόματα, ξέρουν ποιοι είναι.
      Απάντηση: Τόσες περιγραφές έκανα και με ρωτάς αν είναι σλάσερ; Κάτι δεν έκανα καλά μάλλον. Σλάσερ δεν είναι, είναι όλα τα άλλα.

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια και ΝΑΙ γαμάς σωστά !
    Η ταινιά είναι πολύ άρρωστη. Θα την δω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ποιος είπε ότι γαμάω λάθος; τέλος πάντων πάλι καλά, φαντάζεσαι να γαμούσα λάθος και να μην μου το είχε πει ποτέ κανείς;
      Άρρωστο ταινιάκι και με πολύ γέλιο, να δεις και να μου πεις.

      Διαγραφή
  3. Θα σου φτιάχνα εναλλακτικό πόστερ με τον Ν.Δ.Π, αλλά δεν ξέρω που έχω τη φωτό με τον καθυστερημένο που είχε φτιάξει μπλουζάκι με τη μάπα του πουράτου και είχε βάλει tag line "Είσαι ο Πατέρας" μας...

    Κατά τα άλλα...Το Μανμποργκ δεν μου κάνε κέφι. Αυτό όμως φαίνεται καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλάκα κάνεις, είχε βγει τέτοιο μπλουζάκι; daddy issues!
      καλά το μάνμποργκ είναι νόου μπάτζετ κυριολεκτικά.

      Διαγραφή
  4. Με έψησες τόσο πολύ να τη δω μέχρι το σημείο που αναφέρεις για πουτσοβασανισμοευνοχισμούς. Θα πιω καμιά εξάδα μπύρες και μετά θα τη βάλω.

    Πρόεδρας ΑΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ρε γιατί; εκεί είναι το ζουμί. Η πλάκα είναι ότι έχει τα γυμνά να σε καβλώσει και μετά ΧΡΑΤΣ! Στον κόβει από τη ρίζα.
      Πιες δες και πες, αν έχεις διάθεση για καφρίλα και χαβαλέ είναι μαστ.

      Διαγραφή
  5. Και μονο για τον κωλο της στριπτιτζους με επεισες να το δω! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή