9.3.15

Welp Aka Cub (2015)

          Ο μικρός Σαμ μοιάζει με τον Ρίβερ Φίνιξ στο Σταντ Μπαϊμί (όχι τυχαία) και δεν είναι στα καλά του. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει, αλλά ξέρουμε ότι το έχει και ότι γι' αυτό τον έστειλε η μαμά του σε καλοκαιρινή κατασκήνωση προσκόπων, αντί σε ψυχολόγο (μάλλον ούτε αυτή είναι στα καλά της).
          Λίγο πριν ξεκινήσουν το διήμερό τους στην άγρια φύση, οι αρχηγοί της ομάδας, ο Κρις (το καλό παιδί), ο Πίτερ (το κακό παιδί) με τον σκύλο του και η Τζασμίν (η cutie-newbie που τη θέλουν όλοι, ακόμα και τα παιδάκια. Επίσης έχει παίξει και σε αυτό) λένε στα προσκοπάκια μία φανταστική ιστορία που μόλις έβγαλαν από το μυαλό τους, για να κάνουν την εκδρομή πιο ενδιαφέρουσα για τα πιτσιρίκια. Ότι στο βουνό που πάνε να κατασκηνώσουν κυκλοφορεί ο Κάι, ένα παιδί που τα βράδια μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο και τρώει αθώους κατασκηνωτές (γουάτ δεφάκ! Ούτε αυτοί είναι στα καλά τους).
(Επειδή δεν τα τρόμαξαν αρκετά με την ιστορία για τον Κάι, έπρεπε ένας από αυτούς να ντυθεί λυκάνθρωπος για να τα αποτελειώσει)

          Όταν φτάνουν στην αλάνα που έχουν νοικιάσει (!;) για να κατασκηνώσουν, βλέπουν δύο Γάλλους γυφτοκάγκουρες που ήρθαν κατευθείαν από τα 90's, να το έχουν κάνει πίστα γκο-καρτ, να μην είναι διατεθειμένοι να φύγουν και να τσαμπουκαλεύονται κι από πάνω (ίσως υπάρχει έχθρα μεταξύ Βέλγων και Γάλλων, δε ξέρω). Επειδή όμως τα λυκόπουλα δεν είναι διατεθειμένα να το κάνουν θέμα, βάζουν την ουρά στα σκέλια, παίρνουν τα πιτσιρίκια και πάνε πιο μέσα στο δάσος να βρουν ένα άλλο σημείο να το παίξουν Χιούι, Λιούι, Ντιούι. Το βρίσκουν κοντά σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο (;), αγνοώντας τις προηγούμενες φωνές, ενός εκ των ρεϊβάδων να μην πάνε προς τα 'κει, και αγνοώντας τώρα τον μπάτσο/δασοφύλακα (που μοιάζει με ταχυδρόμο) που τους λέει ότι κανείς δεν πατάει το πόδι του σε αυτό το δάσος, επειδή είναι μάλλον στοιχειωμένο από τότε που έκλεισε το εργοστάσιο, και πολλοί από τους εργάτες κρεμάστηκαν στα δέντρα του. Που θα βρουν καλύτερο μέρος για τα παιδιά να σκάψουν, να σκαρφαλώσουν και να περάσουν το βράδυ;
"Είσαι σίγουρος ότι δεν είναι μηχανή του γκαζόν;"

          Ο μικρός Σαμ δεν θα αργήσει να δει τον Κάι και θα τρέξει να το πει και στους υπόλοιπους πρόσκοπους, που εννοείται δεν θα τον πιστέψουν και θα τον αρχίσουν στις φάπες επειδή είναι χαζό που λέει χαζομάρες. Απογοητευμένος ο Σαμ θα περιπλανηθεί μόνος στο δάσος και θα ανακαλύψει τη φωλιά του Κάι και λίγο αργότερα και τον ίδιο. Αυτήν τη φορά όμως δεν θα πει τίποτα σε κανέναν (γιατί άραγε) και θα αναπτύξει μαζί του μία ιδιαίτερη σχέση (είναι και η ηλικία των πειραματισμών άλλωστε).
          Εκτός από τον Κάι όμως υπάρχει και μία άλλη απειλή που βλέπουμε εμείς και όχι οι χαρακτήρες. Το δάσος είναι γεμάτο αισθητήρες και παγίδες που ελέγχονται από ένα υπόγειο κέντρο ελέγχου (προφανώς) και δεν θα αργήσει (πολύ) η ώρα, που όλοι θα τρέξουν πανικόβλητοι για τη ζωή τους και θα πέσουν σε κάποιες από τις απίθανες παγίδες που θυμίζουν θεματικό πάρκο "Λάθος Στροφή" και "Τζον Ράμπο", που μας κάνει "Λάθος Ράμπο".
(Κέντρο ελέγχου σούπερ κακού)

          Δεν μπορώ να γράψω τι γίνεται από εδώ και πέρα χωρίς να κάνω σπόιλερ στην ιστορία που αρχίζει να εκπλήσει, μιας και ο συγγραφέας έχει μπλέξει διάφορα θέματα τρόμου μαζί. Μπορώ να γράψω όμως ότι μεταξύ άλλων θα δείτε βία από παιδιά σε ενήλικες, βία από ενήλικες σε παιδιά και βία από παιδιά σε σκυλιά. Παρ' όλα αυτά μην περιμένετε τρελό gore και αίμα, σε αυτόν τον τομέα έκαναν οικονομία και πρόσεξαν οι σκηνές βίας να μην είναι υπερβολικές ή σοκαριστικές.
          Τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια της ταινίας είναι τα εξής. Ποιος πραγματικά είναι ο Κάι και τι θέλει; πιάνεται φίλος; (αυτή η ερώτηση ισχύει και για άλλους χαρακτήρες) Ποιος ελέγχει τις παγίδες; πως και γιατί τις έφτιαξε; Ποια η σχέση του με τον Κάι; Ποιο είναι το πρόβλημα του Σαμ τελικά; Πολλά ερωτήματα που δεν θα πάρετε ξεκάθαρες απαντήσεις, μόνο μικρές ενδείξεις για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα (αν θέλετε). Παράδειγμα για το τελευταίο ερώτημα, προσέξτε τη φωτογραφία που έχει πάνω του ο Σαμ και τι λέει στα πιτσιρίκια ο αρχηγός τους για το λυκάνθρωπο στην αρχή της ταινίας.
(Φώτοσοπ!)

          Ωραίο Βελγικό εργάκι με όμορφη σκηνοθεσία, 80'ς σίνθια στο σάουντρακ (που ενώ μου αρέσουν, στο συγκεκριμένο δεν μου ταιριάζουν) και ιστορία επιρρεασμένη από Κινγκ, Σπίλμπεργκ ακόμα και Ντελ Τόρο. Περίπτωση παιδικού θρίλερ δηλαδή, αφού έχει πρωταγωνιστές παιδάκια, απίθανες εφευρέσεις-παγίδες, παρεξηγημένο (;) τέρας και αίμα με το σταγονόμετρο. Παρ' όλα αυτά έχει 3-4 σκηνές που μπορεί να ενοχλήσουν αλλά όχι για τη γραφικότητά τους (βία κατά σκυλιών και παιδιών). Στα συν ότι παίρνει μία κοινότυπη ιδέα (δολοφόνος σκοτώνει κατασκηνωτές στο δάσος) και προσπαθεί να πρωτοτυπήσει με σεναριακά τουίστ που σε εκπλήσουν (σχετικά) και το τέλος που μένει ανοιχτό μέχρι το ...τέλος. Το προτείνω για ευχάριστη προβολή αλλά μην περιμένετε να τρομάξετε, ή να αηδιάσετε (εκτός αν το δείτε με μικρούς σας φίλους, αυτοί θα τρομάξουν και θα αηδιάσουν), θα ήθελα περισσότερη δράση και αίμα (όπως πάντα). Επίσης κάπου διάβασα ότι θα γίνει και Αμερικάνικο ριμέικ.
"Γεια σας, μία μικρή ενίσχυση σας ζητώ, για τον σύλλογό μας είναι, στην προσκοπική μου τιμή!"

          Η γλώσσα είναι Φλαμανδικά και πετάνε κάνα Εγγλέζικο που και που. Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα αλλά κάποιοι από εσάς παίζει να έχουν, και τώρα που το ανέφερα και σας θυμήθηκα θα σας κράξω. Τελευταία ακούω πολλούς από εσάς να παραπονιέστε για γλώσσες πέραν της Αγγλικής στις ταινίες, ξεκολλήστε, χάνετε ταινιάρες για να ακούτε Αγγλικά (μην πω Αμερικάνικα) και βλέπετε τις ίδιες 3-4 ταινίες που ανακυκλώνονται στο Χόλιγουντ τα τελευταία 20 χρόνια. Ενώ αυτά τα 20-30 χρόνια Ασία και Ευρώπη έχουν ξανά ανακαλύψει το είδος και το έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα. Καλά, είστε και εσείς που λέτε "δε βλέπω παλιές ταινίες" και δεν σας γράφω τίποτα γιατί θα πρέπει να βάλω το "Προειδοποίηση Περιεχομένου" στο Μπλογκ (δεν τα λέω μόνο για σένα, είναι και άλλοι τελικά), αυτά.
Το τρέιλερ

Η ωραία αφίσα

Η άσχημη αφίσα

(Η αρχηγοί και το τρελό)

"Νικολάκιιιι! μη τυχόν και παίζεις στις λάσπες πάλι, θα σε πατήξω χάμω"

"Έλα να παίξουμε πινιάτα!"

"είπαμε να πειραματιστούμε αλλά όχι να σου τρέχουν και τα σάλια"

(Πατάς το κουμπάκι...)

(...ανάβει το λαμπάκι)

(και πέφτει το δεντράκι)

"Έμπα μέσα, έχεις πελάτες"

"Γεια σας αγόρια, σε ποιον θα την παίξω πρώτα;"

(Έχει κάποιο πρόβλημα στη μέση, δεν εξηγείται αλλιώς)

          Λοιπόν κυρίες και κύριοι, τεντιμπόιδες και δεσποινίδες, η επόμενη ανάρτηση για ταινία θα έρθει σε ...δεν ξέρω πόσο καιρό. Σε κάμποσες μέρες θα φύγω στο εξωτερικό για άγνωστο χρονικό διάστημα και δεν ξέρω αν εκεί που θα είμαι θα μπορώ να ασχοληθώ με το μπλογκ. Πριν φύγω θα προσπαθήσω να κάνω άλλη μία ανάρτηση αλλά δεν υπόσχομαι τίποτα. Από 'κει και πέρα δεν θα χαθώ τελείως γιατί έχω ήδη μία μεγάλη λίστα για τα επόμενα "Λάθος Βίντεο Κλιπ" και άλλη μία με όλες τις "Χαμένες Αναρτήσεις", δλδ αναρτήσεις που ξεκίνησα να γράφω αλλά δεν τις ολοκλήρωσα. Οπότε παίζει να κάνω μία τέτοια (ανάρτηση) με σύντομα σχόλια για 5-6 ταινίες μαζεμένες. Τώρα που είπα αυτό σκέφτηκα και κάτι άλλο. Δεν έχω αναφέρει ότι γράφω και στο CineTweets.gr. Τουίτς για ταινίες που έχω σχολιάσει και εδώ αλλά με τη διαφορά ότι εκεί τις βαθμολογώ. Μπορεί να μου είναι δύσκολο να γράψω 5-6 παράγραφους για το μπλογκ αλλά θα μου είναι εύκολο να γράψω 5 σειρές για το Cinetweets, οπότε έχετέ το κατά νου.
"Της βάζω δύο!"

12 σχόλια:

 1. Θα πας σε κανα δάσος κάπου στη Γαλλία-Βέλγιο;
  Την είδα την ταινία πρόσφατα. Νταξ' βλέπεται, δεν τρελάθηκα κιόλας.

  Πρόεδρας ΑΠΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, αποφάσισα να ξενιτευτώ και να κυνηγήσω το όνειρό μου, να γίνω σήριαλ κίλερ! Βλέπεται ευχάριστα, ούτε εγώ τρελάθηκα αλλά ξεχωρίζει από τις ταινίες τρόμου "του κιλού" που κυκλοφορούν.

   Διαγραφή
 2. Τζεισον Βορχις + Φρεντι Μερκιουρι = JefrE the serial jerkoff.

  Winter is cumming......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ω θεέ μου είναι εντελώς ίδιοι..σχεδόν..ενδιαφέρον

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μια υπεργαμάτη καθηγήτρια μας έφερε απόσπασμα από τους διαλόγους για γλωσσολογική ανάλυση και σύγκριση με τα γερμανικά. Έτσι, αποφάσισα να δω την ταινία, και μπορώ να πω ότι ήταν μια ευχάριστη (αλλά όχι συναρπαστική) ώρα και κάτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μία από τις αγαπημένες μου κωμωδίες είναι Ολλανδικές (New kids turbo, New kids nitro) και στα αυτιά μου η γλώσσα που μιλάνε είναι ίδια (μπορεί και να είναι, δεν ξέρω) και ο λόγος που δεν μπορούσα να πάρω πολύ σοβαρά την ταινία είναι γιατί μου ερχόντουσαν συνέχεια στο μυαλό οι χαρακτήρες από τα New kids,

   Διαγραφή
  2. (Γκουχ, γκουχ, παίρνω δασκαλίστικο ύφος και αρχίζω να πουλάω μούρη) Tα φλαμανδικά θεωρούνται διάλεκτος των ολλανδικών και μιλούνται ακόμα σε κάποιες περιοχές.

   Υ.Γ.: μόνο το turbo έχω δει, και μου άρεσε πολύ. δεν ήξερα ότι ήταν σίκουελ, θα το τσεκάρω.

   Διαγραφή
  3. Όπως στα δάση του Βελγίου.
   Όταν είδα την ταινία ήμουν σίγουρος ότι μίλαγαν Αυστριακά επειδή για κάποιο λάθος λόγο θυμόμουν ότι το New Kids ήταν Αυστριακό. Όταν τσέκαρα το IMDB και είδα "χώρα:Βέλγιο, Γλώσσα: Γαλλικά/Φλαμανδικά", γκούγκλαρα τα Φλαμανδικά και έξυσα λίγο το κεφάλι μου που τα είχε κάνει όλα χυλό. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση Κυρία.
   Να δεις και το Nitro, είναι το ίδιο καλό.

   Διαγραφή
 5. Πολύ καλή σλασεριά. Από τα δυνατά χαρτιά του 2015.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. κι εγώ το πιστεύω, αλλά πολλοί που το είδαν δεν ενθουσιάστηκαν.

   Διαγραφή