21.5.15

Bad Boy Bubby (1993)


          Ο Μπάμπης είναι 35 χρονών και μένει σε μία καμαρούλα μία σταλιά, δύο επί τρία, μαζί με την μοναδική γυναίκα της ζωής του, τη μητέρα του. Η μητέρα του, του καλύπτει όλες τις ανάγκες, τον πλένει μέσα σε έναν κουβά, τον ταΐζει γάλα με ψωμί και ζάχαρη και του κάνει τρυφερό έρωτα κάθε βράδυ. Πράγμα που ευχαριστεί και τον ίδιο αφού βρίσκει διασκεδαστικό να παίζει με τα τεράστια βυζιά της.
"Βρώμικό αγόρι Μπάμπη, μετά θα με πλύνεις εσύ, με τη γλώσσα σου"

          Εκτός από τη μάνα του, ούτε ο Μπάμπης είναι στα καλά του. Πως να είναι άλλωστε; Δεν έχει βγει ούτε μία μέρα της ζωής του έξω από την τρύπα που έχουν για φωλίτσα, και ότι ξέρει για το σύμπαν και τον κόσμο όλο είναι ότι του έχει πει η μαμά. Δηλαδή τίποτα πέρα του ότι δεν μπορεί να βγει έξω από το σπίτι, επειδή ο αέρας είναι ψεκασμένος και θα τον μεταμορφώσει σε Δαπνουδουφακγιού στην πρώτη εισπνοή (γι' αυτό η μητέρα του φοράει αντιασφυξιογόνα μάσκα όποτε βγαίνει έξω), και ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Ιησούς Χριστός, ο Θεός, ο πραγματικός αληθινός Θεός, ο ζωντανός Θεός (στο 01:35), που τον παρακολουθεί 24/7 και θα τον τιμωρήσει αν παραβεί της οδηγίες της μητέρας (αυτά χρειάζεται να ξέρει ένα παιδί).
"Βγαίνω έξω, θες να σου φέρω κάτι;"

          Μόνη του απασχόληση είναι μία φουκαριάρα γάτα κλεισμένη σε κλουβί και οι κατσαρίδες που την ταΐζει (αφού πρώτα τους βγάλει τα πόδια). Τουλάχιστον η μάνα του όσο τρελή και καυλωμένη είναι, αναγνωρίζει ότι ένα κατοικίδιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανατροφή του παιδιού. Βέβαια υπάρχουν και παρενέργειες, όπως το να βγει το παιδί λίγο ζώο, και πιο συγεκριμένα στην περίπτωσή του παπαγάλος, μιας και ο Μπάμπης μιλάει αλλά δε ξέρει τι λέει, παπαγαλίζει ότι ακούει και συνήθως λέει τις λάθος φράσεις τη λάθος ώρα.
"Σε αμπαλάρισα γιατί είσαι δωράκι, νιαρ νιαρ νιαρ"

          Όλη αυτή η ευχάριστη ρουτίνα θα διαταραχθεί απότομα, όταν ο Μπάμπης θα αναρωτηθεί, πως η γάτα ανέπνεε στον έξω κόσμο χωρίς αντιασφυξιογόνα μάσκα (για να πάρει απάντηση από τη μαμά, ότι οι γάτες δεν αναπνέουν) και όταν την αμέσως επόμενη μέρα (που έκανε τεστ εισπνοής-εκπνοής στη γάτα) θα χτυπήσει την πόρτα του κουκλόσπιτού τους ένας μεθυσμένος ιερέας (επίσης χωρίς μάσκα) που θα μάθουμε από τη μάνα του (εμείς, ο Μπάμπης και ο ιερέας) ότι είναι ο πατέρας του, ο οποίος πήγε για τσιγάρα πριν 35 χρόνια και γύρισε τώρα. Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που η μητέρα του τον είχε κλεισμένο μέσα στο σπίτι όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που δεν υπάρχει λόγος να κάνει πλέον.
"Γεια σου Φλο, άργησα ε; δεν έβρισκα φιλτράκια"

          Ο αλκοολικός, σεξομανής, παπάς, πατέρας δε θα αργήσει να πάρει τη θέση του αιμομίκτη καθυστερημένου γιου στο κρεβάτι της παιδόφιλης μάνας (;) και ο γιος δε θα αργήσει να δοκιμάσει πάνω τους το πείραμα αναπνοής που έκανε και στη γάτα. Έτσι ούτε η οικογενειακή ιστορία θα αργήσει να βγει εκτός ελέγχου, ούτε και ο Μπάμπης εκτός σπιτιού (χωρίς μάσκα), να αγωνιά να πάρει μία ανάσα σαν το ψάρι στη στεριά, στη μολυσμένη ατμόσφαιρα, που τελικά δεν είναι τόσο μολυσμένη που να μην μπορεί να αναπνεύσει.
(Η αμήχανη στιγμή όταν πιάνεις τη μάνα σου να σε κερατώνει με τον πατέρα σου)

          Όλα τα παραπάνω γίνονται στην αρχή της σχετικά μεγάλης σε διάρκεια ταινίας και ουσιαστικά από αυτό το σημείο και μετά ξεκινάει η ιστορία, με τον Μπάμπη να αναγκάζεται να βγει από το μικρόκοσμό του και να εξερευνήσει το Nέο Kόσμο (Δάφνη, Βύρωνα, Παγκράτι) μαζί με τη γατούλα του (που δεν αναπνέει), αλλά παραμένοντας στην κοσμάρα του, χωρίς να καταλαβαίνει τι συμβαίνει και γιατί. Αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται, σκοντάφτει απο τον ένα μαλάκα στον άλλο (μία μπάντα που περιοδεύει, έναν άθεο επιστήμονα, μία μοναχική νοσοκόμα κλπ), παπαγαλίζει ότι ακούει, παίρνει (όχι πάντα κάτι ευχάριστο) και δίνει (όχι πάντα κάτι δυσάρεστο) κάτι από τον καθένα, χωρίς να λείπουν οι στιγμές που νοσταλγεί τη μητέρα του και την κωλοτρυπίδα που είχε για σπίτι.
"Πουθενά δεν είναι σαν στο σπίτι"

          Τι θα απογίνει αυτό το παιδί; Θα καταφέρει να γίνει άνθρωπος και χρήσιμο μέλος της κοινωνίας ή θα μεταμορφωθεί τελείως σε Nick Cave; Ποιο δρόμο απ' όλους θα πάρει; Για το τρελοκομείο; Τη φυλακή; Τη σκηνή ή για κάπου αλλού;
          Το Bad Boy Bubby δεν έχει ταμπού, προσβάλει τους πάντες και τα πάντα. Μπορεί να είναι μαύρη κωμωδία αλλά έχει σκηνές που σε κάποιους όχι απλά δε θα φανούν αστείες, αλλά θα τους ξενερώσουν άσχημα (μπορεί όμως και να τους καυλώσουν). Βία, αιμομιξία, βιασμός, βλασφημία και βασανισμός ζώων (η γατούλα ταλαιπωρήθηκε και θανατώθηκε στ' αλήθεια). Εγώ το βρήκα ψυχαγωγικότατο (όχι για τη γατούλα) και το προτείνω σε όλους (ειδικά σε άνεργους μεσήλικες που μένουν με τη μάνα τους) αλλά με προσοχή, απολαύστε υπεύθυνα.

Το τρέιλερ

Οι μέτριες αφίσες.

Το οικογενειακό πορτραίτο που θα μπορούσε να γίνει γαμάτη αφίσα.

"Είσαι βρώμικο αγόρι Μπάμπη;"
-"Όχι, με έπλυνε χθες η μαμά"

"Πάλι τον βρώμισες; Κακό αγόρι Μπάμπη"

"Μπορώ να καταλάβω τι λέει"
-"και τι λέει;"

 (0-0)

 (1-0)

(Πως περνάει τη μέρα του ένας άνεργος μεσήλικας)

(Αυστραλιανή παραγωγή χωρίς καγκουρό δε γίνεται)

(Η έκφραση όταν μαθαίνεις ότι έχεις παιδί, είναι η ίδια όσο χρονών και να είσαι)

(Nick Cave)

(Μετά την προβολή της ταινίας)

R.I.P.

          Υ.Γ. Όπως έχετε παρατηρήσει δεν βάζω βαθμολογίες επειδή πρώτον δε ξέρω να μετράω και τρίτον είμαι αναποφάσιστος και μάλλον θα έβαζα σε όλες τρία (ότι κάνω και στο Σινέ Τουίτς δηλαδή) οπότε δεν έχει νόημα. Aφήνω τον καθένα να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα από αυτά που γράφω και ας μην βγάζουν νόημα κάποιες φορές. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, ένα σύστημα βαθμολογίας με άριστα το δύο ή το τρία ίσως να με βόλευε.
          Υ.Γ. Update (16-07-2015) μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες. Πως τα φέρνει ο καιρός και εκτός από τον Τσίπρα, κάνω κωλοτούμπα κι εγώ, και βάζω βαθμολογίες! Ιδού!
"Εμένα μου άρεσε, της βάζω τρία στα τρία!"

11 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον! Διεστραμμένο σενάριο! Αλλά όλα στη ζωή είναι. Σίγουρα θα έχει γίνει και πραγματικότητα...
    Νομίζω κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσω να ξαναβλέπω ταινίες και όχι απλά να διαβάζω τις κριτικές σου!!!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται, μόνο μία φορά;
      Ένα κόλπο για να αρχίσεις να βλέπεις πάλι ταινίες είναι να σταματήσεις να βλέπεις σειρές ή να μη βάζεις ταινία ξαπλωμένος με κλειστά φώτα. Αν δεν κάνεις κάτι από τα παραπάνω μπορείς απλά να συνεχίσεις να διαβάζεις τις περιγραφές μου.

      Διαγραφή
  2. Οσο διάβαζα το ρηφκχιού, είχα συνέχεια στο μυαλό μου την φράση "ΝεοΖηλανδικός Σουρρεαλισμός" Επεσα έξω, αλλα όχι κατα πολύ τελικα. Επρεπε να το καταλάβω αφου είχε πέτ γατί και όχι πρόβατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους ΝεοΖηλανδούς μπορεί να είναι σουρεαλισμός, για εμάς όχι.

      Διαγραφή
    2. Ο ελληνας δεν βαζει τη γατα του να αρμεγει κατσικια. Οχι τουλαχιστον μεχρι να πεσουν οι κυνοδοντες του.

      Η να αρχισει να μπαινει η γκομενα του στο πορτ μπαγκαζ μεσηλικων πατεραδων.

      Διαγραφή
  3. Κάπου την είχα ακούσει αλλά την είχα ξεχάσει, η ηλικία βλέπεις
    Φαίνεται ενδιαφέρουσα, θα τη δω σήμερα παρέα με τα γατάκια μου.
    Άραγε πόσες μηνύσεις να έφαγαν για τη γάτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μην έφαγαν μηνύσεις το 1993 για άνιμαλ κρούελτι. Η ταινία πήρε πολλά βραβεία και έφαγε μπαν μόνο στην Αγγλία.

      Διαγραφή
    2. Εχω ξεχάσει πως είναι να μην τρώει κάποιος μήνυση / ξύλο / γουατέβερ από άνιμαλ κρούελτι

      Διαγραφή
    3. Και φυσικά θυμήθηκα το Cannibal Holocaust που σφάξαν τη χελώνα και αποκεφάλισαν το μαϊμουδάκι.

      Διαγραφή
    4. Δεν εχουν βρει ακομα πως να αμολανε ED-209 στους σκηνοθετες και τουυς παραγωγους του. Μπορει να γλυτωνουν τα δικαστικα και τις αποζημιωσεις αλλα ξεμενουν απο φτηνα εργατικα χερια ( μετα το Manos, the hands of fate ουτως η αλλιως οι περισσοτεροι σκηνοθετες πρεπει να ζουν με πασατεμπο και φραπεδες )

      Επιδρομη ρομποτ μονο σε οσους παραβιαζουν τα πνευματικα τους δικαιωματα λοιπον. Let the sexbots cum.

      Ι am FMM. I take care of this place while the Master is away.

      Διαγραφή
    5. Χα! Αποζημιώσεις που; στα παιδιά της γάτας; Φτηνά εργατικά χέρια εννοείς τα ζώα έτσι;

      Διαγραφή