21.2.16

Seul Contre Tous Aka I Stand Alone (1998)

            To "Μόνος Εναντίον Όλων" (ή αλλιώς "Τα νεύρα μου τσατάλια) είναι η μεγάλου μήκους συνέχεια, του μικρού μήκους "Κρέας" του Gaspar Noe, (Αυτό και μόνο σε προϊδεάζει για το τι ταινιάκι θα παίξει) που όσοι δεν τον ξέρετε, σίγουρα θα ξέρετε την πιο γνωστή ταινία του "Μη Αναστρέψιμος" (όσοι δεν την ξέρετε ούτε αυτή, να τη μάθετε). Είναι η ιστορία ενός φτωχού αλλά τίμιου χασάπη, που η σκληρή του μοίρα τον χτυπάει αλύπητα, από τη μέρα που γεννήθηκε (Άτιμη κοινωνία, άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις) και φάπα με τη φάπα, σφυρηλατήθηκε το χοντρόπετσό του και έγινε ένα αναίσθητο γουρούνι, ένα κρέας (...και μισό, να τ' αφήσω;), ένας "Ξένος" (Όχι του Καμύ, του Γαμεί), που επιβιώνει όπως μπορεί, στο σκατόκοσμο που βρέθηκε.
"Όλα σκατά!"

"Όλα"

            Το φιλμάκι ξεκινάει με μία γρήγορη περίληψη του μικρού μήκους που προηγήθηκε, για να καταλάβεις τι ακριβώς παίζει. Όπως όταν παρακολουθείς μία σειρά και στην αρχή του νέου επεισοδίου, σου δείχνει μία περίληψη του προηγούμενου, σε περίπτωση που έχεις Αλτσχάιμερ και έχεις ξεχάσει τι έχεις δει μέσα σε μία εβδομάδα. Αυτό θα κάνω κι εγώ.
            Όταν ο χασάπης μας ήταν ακόμη μωράκι, τον παράτησε η μάνα του και λίγο μετά, πέθανε ο πατέρας του. Στο σχολείο τον κακοποίησε ένας δάσκαλος και στα 14 ξεκίνησε να εργάζεται σε χασάπικο. Στα 30 κατάφερε να ανοίξει δικό του χασάπικο και μετά από λίγο, αφήνει έγκυο ένα γκομενάκι που εννιά μήνες μετά, του κάνει δώρο μία κόρη σε κορδέλα και εξαφανίζεται, όπως έκανε η μάνα του με αυτόν. Τη μεγαλώνει μόνος του, κουτσά στραβά και ανάποδα, με αποτέλεσμα το παιδί να μην είναι στα καλά του. Τα χρόνια περνάνε δύσκολα, το παιδί μεγαλώνει, πετάει βυζιά, αυτός έχει να γαμήσει από τότε και του μπαίνουν ιδέες. Όμως πάει να του πάρει την πρωτιά (και τη δική της) ένας αλλοδαπός, ευτυχώς ανεπιτυχώς, αλλά ο χασάπης τα μαθαίνει από χαλασμένο τηλέφωνο και μαχαιρώνει  στο κεφάλι, άλλον αλλοδαπό, περαστικό (έτσι κι αλλιώς, όλοι ίδιοι είναι). Μπαίνει φυλακή, χάνει το μαγαζί, χάνει το διαμέρισμα και η κόρη μπαίνει σε ίδρυμα. Βγαίνει από τη φυλακή χωρίς να έχει στον ήλιο μοίρα. Πιάνει δουλειά σε μία παμπ, τα φτιάχνει με την ιδιοκτήτρια και την αφήνει έγκυο. Αυτή του υπόσχεται ότι αν φύγει μαζί της και πάνε να μείνουν με τη μάνα της, θα του ανοίξει χασάπικο. Επισκέπτεται για πρώτη φορά την κόρη του στο ίδρυμα, μόνο και μόνο για να της πει αντίο και η ιστορία μας ξεκινάει από εδώ (Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα δείτε στο "Κρέας").
"Τώρα δηλαδή εγώ θα φταίω να τα γαμήσω όλα;"

            Ο Χασάπης (Τον υποδύεται ο ηθοποιός, που έπαιζε τον φορτηγατζή στο Haute Tension. Θυμάστε, αυτόν που γαμούσε ένα κομμένο κεφάλι. Επίσης έπαιξε και στο "Καβλέρ" και έκανε έναν από τους τρελοχωριάτες που γαμούσαν τον άτυχο πρωταγωνιστή. Όλοι οι ρόλοι, διαλεγμένοι από χέρι) μιλάει πολύ, πάρα πολύ, αλλά τα λέει από μέσα του και δεν εννοώ όπως ο Μπάγεβιτς (δηλαδή μέσα από τα δόντια του), εννοώ κυριολεκτικά. Σε όλη την ταινία ακούμε τις ασταμάτητες σκέψεις του, το παράπονό του, τη γκρίνια του, τη μουρμούρα του, το θυμό του, το μίσος που του προκαλούν όλοι και όλα. Χωρίς όμως, να λέει τίποτε απ' όλα αυτά απ' έξω του, με αποτέλεσμα να μπουκώνει, να φουσκώνει και να ετοιμάζεται να σκάσει σαν μπαλόνι.
"Ας πιω έναν καφέ της παρηγοριάς και σκάω μετά"

            Για όλα τα κακά της μοίρας του φταίνε άλλοι. Οι αλλοδαποί, οι πούστηδες, οι πολιτικοί, η πρώην γυναίκα του, η νυν γυναίκα του, το αγέννητο παιδί τους και η πεθερά του. Του κλέβουν τη δουλειά, το πρωτάθλημα, την τελευταία του κουβέντα, την μπουκιά από το στόμα. Όσοι έγιναν πιο πετυχημένοι από αυτόν, έγιναν επειδή είναι κλέφτες, ψεύτες, απατεώνες και όσοι είναι πιο αποτυχημένοι, επειδή είναι σκουπίδια, τεμπέληδες και άχρηστοι. Αυτός έξυπνος οι άλλοι βλάκες, αυτός καλός οι άλλοι μαλάκες, αυτός άτυχος οι άλλοι τυχεροί. Έχετε δει τα βιντεάκια του Φρίμαν; Ε, αυτό. Ο χασάπης είναι ο πικρόχολος, χαιρέκακος γείτονάς μας και γι' αυτό η ταινία έκανε μεγάλη επιτυχία (Πότε; Εγώ πρώτη φορά την ακούω), επειδή όλοι ταυτίζονται μαζί του.


            Όταν έχει συνέντευξη για υπάλληλος σε Σούπερ Μάρκετ, που την έχει κανονίσει η πεθερά του φιλώντας κατουρημένες ποδιές, για να μην κάθεται σπίτι ο ανεπρόκοπος να ξύνει το δεξί του το παπάρι, ενώ η κόρη της είναι γκαστρωμένη. Πηγαίνει με κατεβασμένο κεφάλι (πάνω και κάτω) επειδή από αφεντικό και μάστορας πάει για υπαλληλάκος τρεις κι εξήντα, μεροδούλι μεροφάι, καρπαζιά και ευχαριστώ, δίφραγκο και κωλοτούμπα. Καταπίνει τον εγωισμό του, την ψωρό-υπερηφάνειά του και ότι άλλο του δώσουν στο στόμα, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό. Τρώει πόρτα, χυλόπιτα και παίρνει πούλο, λόγο της ανικανότητάς του να χαμογελάει στους πελάτες (Χαμογέλα ρε! Τι σου ζητάνε;)! Αυτή είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, το κουράδι που ξεχειλίζει το βόθρο και η σκατοψυχιά σιγά σιγά γεμίζει την οθόνη, σαν βουλωμένη χέστρα.
"Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάω;"

            Η φούσκα του όμως δεν θα σκάσει ακόμα, επειδή ξέρει τη θέση του. Είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ο τελευταίος στη σειρά του ΟΑΕΔ. Κάτω από την παντόφλα και πίσω από τα φουστάνια της γυναίκας του, που του υποσχέθηκε ότι θα τον κάνει άντρα αλλά αντί γι' αυτό, τον πήρε από την πόλη του, από την κόρη του και τον έκανε το σκυλάκι της, να κοιμάται σπίτι της, να τρώει από το φαγητό της και να τον βγάζει έξω για κατούρημα δύο φορές την ημέρα. Η φούσκα του θα σκάσει όταν θα γνωρίσει μία νέα νοσοκόμα, που θα ζητήσει τη βοήθειά του και θα τον κάνει να νιώσει ξανά δυνατός. Που θα του χύσει λίγο λάδι, στο άδειο του καντήλι, να ανάψει πάλι η φλόγα. Που θα του θυμίσει ότι έχει μία κόρη στην ηλικία της που τον έχει ανάγκη, και έτσι θα του αναστηθεί η γέρικη πούτσα, σαν τον ακέφαλο καβαλάρη, θυμωμένη, στοιχειωμένη, έτοιμη να πάρει τα κεφάλια άλλων.
"Έλειψες στον μπαμπάκα"

            Ο χασάπης είναι βόμβα με πόδια, χειρομβοβίδα χωρίς περόνη, έτοιμη να εκραγεί αλλά όχι χωρίς να σε προειδοποιήσει πρώτα. Λίγο πριν την έκρηξη, σκάει προειδοποίηση στην οθόνη ότι έχεις 30 δευτερόλεπτα να φύγεις από την προβολή, πριν σε πάρουν τα σκάγια και αν κάτσεις, κάθεσαι με δική σου ευθύνη επειδή είσαι τηλεοπτικός μαζόχας και ξέρεις ότι αυτό που θα ακολουθήσει επί της οθόνης, δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο αλλά γι' αυτό ακριβώς το λόγο κάθεσαι.
"Έχετε 30 δευτερόλεπτα να πάτε για κατούρημα"

            Όλη η ταινία είναι ένας μηδενιστικός μονόλογος, γεμάτος τρομερές ατάκες, που πατάς παύση για να τις διαβάσεις με την ησυχία σου (εκτός αν ξέρεις Γαλλικά. Παρλεβού φρασέ, μακαρόνια φρικασέ). Το φιλμάκι αυτό μπορεί να μην είναι ταινία τρόμου, αλλά χωράει άνετα στο New French Extremity, επειδή είναι βίαιο, σκοτεινό, προσβλητικό αλλά και αστείο (Αν έχεις τέτοια διάθεση). Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
            Το χαρακτήρα του χασάπη, τον βλέπουμε ξανά στην αρχή του "Μη Αναστρέψιμος", να λέει πάλι ότι δεν χωράς πουθενά και το τι του συνέβη, μετά τα γεγονότα του "I Stand Alone". Μάλιστα έχει βγει και Box Set με την άτυπη τριλογία "Carne - Seul Contre Tous - Irreversible". Αυτές είναι τριλογίες, όχι Άρχοντες και μαλακίες.

(Το τρέιλερ που είναι μόνο για Γάλλους)

(Η ωραία αφισούλα)

(Η άσχημη αφισούλα)

(Στην αρχή σε ακούει με προσοχή)

(Μετά σου κόβει τον πούτσο)

(Μετά σε βάζει στο κλουβί με τις τρελές)

(Μετά βρίσκεις παρηγοριά στο πιοτό)

(Μετά σκέφτεσαι το πρόβλημα)

(...και μετά βρίσκεις τη λύση)

 (Σοφά λόγια)

"Άρεσε και στον μπαμπά μου!"

16 σχόλια:

  1. Συσσωρευμενη οργη και βια και στο φοντο η κορη του να δινει στο φιλμακι 3 στα 3 γιατι γουσταρει το μπαμπα και μετα μου λες δεν υπαρχει νεποτισμος και αναξιοκρατια και στην διαφωτισμενη Ευρωπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, ο πρώτος έρωτας του κάθε κοριτσιού είναι ο μπαμπάς της. Δεν υπάρχει αναξιοκρατία στον νεποτισμό. Το αίμα νερό δεν γίνεται.

      Διαγραφή
    2. Μεγαλη κουβεντα μη λες. Με λιγη προσπαθεια και το καταλληλο σπρωξιμο μπορει να γινει ΚΑΙ αυτο.

      Παντως blutwurst γινεται αααβασαντιστα. Και με τη καταλληλη μπυριτσα ποιος στη χαρη σου.

      Διαγραφή
    3. Γαμάει το πηγμένο αίμα, καλό με μπιρίτσα αλλά το προτιμώ το πρωί με καφεδάκι.

      Διαγραφή
    4. Οι βρικόλακες το έχουν σα νερό. Γιατί τους αφήνετε στην απέξω; Μήπως είσθε ρατσισταί;
      Σέιβ δι βαμπάιρς!

      Πρόεδρας ΑΠΙ

      Διαγραφή
    5. To αιματακι ειναι ιδανικο σε χιονισμενα κλιματα με πνιγμενους καλογερους.

      Πνιγμενοι Καλογεροι.... Δεν ακουγεται σαν death metal συγκροτημα ; Η σαν καποια αποκρυφη παραλλαγη bloody mary ;

      Δεν αποκλειεται να το εχει υλοποιησει καποιος καμμενος

      Διαγραφή
    6. Ντου γιου αξέπτ Τζίζους Κράιστ ιν γιόαρ μπρλρλρλρλρλρλ.....

      Διαγραφή
    7. To έψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι εκτός από αυτό που λέει ο πρόεδρας, δηλαδή παπά να πνίγει βρέφος στην κολυμπήθρα.

      Διαγραφή
  2. Πραγματικα σε θαυμαζω!
    Που βρισκεις την ορεξη και την υπομονη
    να βλεπεις ολα αυτα?!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε θαυμάζω που με θαυμάζεις. Ε δεν χρειάζεται υπομονή για να βλέπω ταινιάρες. υπομονή χρειάζεται για να βλέπω όλα τα άλλα.

      Διαγραφή
    2. Zen and the art of film blogging.....

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Καλή σκέψη αλλά όχι ίσα που φαόνται. Θα έδινα περισσότερη βαρύτητα αν ήταν περισσότερα.
      Κάτι μου άρεσε αλλά θα κρατήσω σιγή ιχθύος. http://www.imdb.com/title/tt2074461/?ref_=tt_rec_tt

      Διαγραφή
    2. Αυτό το animation μου άρεσε εμένα. Την ταινία την έχω κατεβάσει εδώ και βδομάδες αλλά δεν ξέρω αν μπορώ αν μπορώ να σηκώσω το «βάρος» της και προηγούνται άλλες.

      Διαγραφή